• Alexander Ummels


Ik blijf het bijzonder interessant vinden om te zien hoe we problemen in organisaties proberen op te lossen. Recent las ik in De Telegraaf een artikel over de laatste trend om werkgeluk en blijheid op de werkvloer te vergroten. De oplossing: installeer een Chief Happiness Officer! Maar is dit niet gewoon Personeelszaken of Human Resources? Eigenlijk gaat het hier dus voornamelijk om het verschuiven van de aandacht naar de factor mens. En hier ben ik het volledig mee eens. De vraag is echter of weer een andere functionaris hiervoor echt de oplossing is.

Waar het om gaat in organisaties is dat mensen echt gehoord, gezien en gewaardeerd worden. En dat moeten we dan niet zoeken in een nieuwe persoon, maar in het integreren van nieuwe vaardigheden in de persoonlijke ontwikkeling van de huidige leiders in de organisatie. Door hen naar een nieuw niveau van leiderschap te tillen kan de cultuur de shift maken die hard nodig is, kan er een nieuwe verbinding met medewerkers ontstaan welke gebaeerd is op veiligheid en vertrouwen. Nu komen de medewerkers meer in hun kracht te staan en voelen ze zich gelukkiger. In deze situatie zijn hoofd, hart en buik beter met elkaar uitgelijnd.


Een voorbeeld. Enkele maanden geleden sprak ik een uitermate professioneel management teamlid. Mijn oprechte belangstelling voor haar als mens raakte deze persoon diep, ze gaf aan dit in jaren niet te hebben meegemaakt. Het gaf ruimte in haar systeem aan elementen zoals stress, werkdruk en het omgaan met de complexiteit van organisaties in deze tijd. De persoon kon verschuiven vanuit de “performance” drive naar het echt contact maken met haarzelf. Ze kwam weer bij haar gevoel terecht en kreeg daarmee de rust en helderheid waarnaar ze al lang op zoek was, ze had duidelijk een shift gemaakt en zat weer zelf achter het stuur van haar eigen persoonlijke ontwikkeling. Nu werk ik samen met haar directeur om ook deze stap bij hem te faciliteren in zijn persoonlijke ontwikkeling en daarmee de cultuur van de organisatie als geheel te veranderen.


Maar hoe doe jij dit eigenlijk in jouw organisatie als je hier eerlijk naar kijkt? Zie jij het wel als een probleem of uitdaging? En indien ja, organiseren jullie het probleem dan ook weg met een Chief Happiness Officer of een variant hiervan?


In mijn aanpak met Next Level Leadership help ik leiders om naast het sterk Performance gedreven leiderschap een sterk intuïtief leiderschap te ontwikkelen, door een juiste balans te vinden tussen doen en zijn, tussen versnellen en vertragen, tussen zenden en ontvangen. Transformational Presence is hierbij voor mij de voornaamste tool om deze shift op een natuurlijke wijze te faciliteren. Word jij hierdoor als leider geraakt en wil je een stap maken in jouw persoonlijke ontwikkeling om deze vaardigheid van Chief Happiness Officer te integreren? Neem dan eens contact op met mij om dit zelf te ervaren.

25 weergaven0 opmerkingen

👍

Als professional in het leiden van organisaties heb ik ontdekt hoe belangrijk het is om je leiderschap te blijven ontwikkelen om alle veranderingen in de huidige wereld aan te kunnen. Graag wil ik anderen ook hiervoor inspireren door mijn eigen ervaringen te delen.

Alexander

Alexander Ummels

Ik help de top van profit-gestuurde ondernemingen bij het realiseren van hun ambities.

Ik ben een ervaren professional met een passie voor leiderschapsontwikkeling.

Meld je aan voor mijn
blog mailinglijst

Bedankt voor het abonneren!

Next Level Leadership:
DOEN vanuit ZIJN

Er zijn nog geen gepubliceerde posts in deze taal
Nog even geduld...